tkemali z cierni po gruzińsku na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Tkemali z cierni po gruzińsku na zimę
MariyaPhoto, stock.adobe.com
0

W bardziej znanym wykonaniu Tkemali jest przygotowywany ze zwykłej śliwki lub śliwki wiśniowej. Ale tarnina jest również świetna do tego sosu. Złap tradycyjny gruziński przepis, który jest również doskonale przechowywany zimą w słoikach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej 120 ml wody do tarniny i gotuj przez 20-25 minut.

Zmielić masę przez sito i dodać posiekany czosnek, pieprz i wszystkie przyprawy.

Gotuj sos na małym ogniu, aż będzie gęsty.

Dodaj posiekane warzywa, wymieszaj i zwiń sos w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy