W bardziej znanym wykonaniu Tkemali jest przygotowywany ze zwykłej śliwki lub śliwki wiśniowej. Ale tarnina jest również świetna do tego sosu. Złap tradycyjny gruziński przepis, który jest również doskonale przechowywany zimą w słoikach.
Składniki
- turn - 1 kg
- mięta - 5 g
- kolendra - 5 g
- sól - 10 g
- cukier - 1 art.
- ostra czerwona papryka - 0.5 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- pietruszka (lub kolendra) – 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej 120 ml wody do tarniny i gotuj przez 20-25 minut.
Zmielić masę przez sito i dodać posiekany czosnek, pieprz i wszystkie przyprawy.
Gotuj sos na małym ogniu, aż będzie gęsty.
Dodaj posiekane warzywa, wymieszaj i zwiń sos w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy