Przepis spodoba się miłośnikom pikantnych pikli. Chrupiące ogórki w nadzieniu czosnkowym są gotowane ze sterylizacją. Zwróć uwagę, że czosnek jest mielony bez dodatku czosnku. W ten sposób okazuje się bardziej aromatyczny.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 100 ml
- Pasta pomidorowa - 50 g
- ocet - 80 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny chleb - 6 groszek
- cukier - 160 g
- sól - 80 g
- woda (filtrowane) – 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ogórki i pokrój w plasterki.
Umieść przyprawy i ogórki w słoikach, potrząsając nimi kilka razy.
Obierz czosnek i grubo posiekaj.
Połącz wodę, czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, sól i olej.
Gotuj przez 2 minuty i wlej do słoików z ogórkami.
Sterylizuj przez 15 minut, równomiernie rozprowadź ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy