Oczywiście w dzisiejszych czasach świeże warzywa można znaleźć w supermarketach o każdej porze roku. Ale nadal w szczycie sezonu jest szczególnie smaczny i pachnący. Dlatego lubię zaopatrywać się z wyprzedzeniem w półfabrykaty moich ulubionych potraw, aby nie odmawiać sobie niczego zimą.
Składniki
- bazylia - 150 g
- nasiona słonecznika - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan - 50 g
- sok z cytryny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 0.5 szklanki
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel liście bazylii, nasiona, parmezan i czosnek w blenderze. Zamiast nasion odpowiednie są orzeszki piniowe lub inne orzechy.
Dodaj sok z cytryny i przyprawy i dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj oliwę z oliwek do pożądanej konsystencji sosu.
Przechowuj przedmiot w szczelnym pojemniku w zamrażarce – tam świetnie się czuje do sześciu miesięcy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy