Przygotuj na lunch gęstą zupę pomidorową z wieprzowiną i ryżem. Pamiętaj, aby dodać liść laurowy i czosnek. Te przyprawy bardzo skutecznie podkreślą smak wieprzowiny i pomogą mu się otworzyć. Dostosuj ilość sosu pomidorowego do swoich upodobań.
Składniki
- wieprzowina - 500 g
- ziemniaki (średni) – 4 kawałki
- papryka - pół
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- ryż - 4 art.
- sos pomidorowy - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i umieść na patelni.
Dodaj liść laurowy, zimną wodę i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Obierz i pokrój ziemniaki, paprykę, marchewkę, cebulę.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj paprykę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty.
Dodaj sos pomidorowy, kilka łyżek bulionu z patelni i czosnek przepuszczony przez prasę. Przetrzyj wszystko razem przez 7 minut.
W rondelku z mięsem dodaj smażony, umyty ryż i ziemniaki. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj sól, zmielony pieprz i wyłącz ogrzewanie.