Ten przepis na dżem śliwkowy spodoba się miłośnikom eksperymentowania w kuchni. Jeśli dodasz pomarańczę i miętę do zwykłego preparatu, dżem nabierze zupełnie nowego, orzeźwiającego smaku z lekkimi nutami cytrusowymi. Jest bardzo smaczny, radzę spróbować.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- cukier - 500 g
- pomarańcza - 1 szt.
- mięta - 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwki, usuń łodygi i nasiona, pokrój owoce na 4 części.
Przygotowane śliwki posyp cukrem i odstaw na noc, aby sok mógł zostać wypuszczony.
Następnie wrzuć śliwki do durszlaka i zbierz powstały sok do miski do gotowania.
Zagotuj syrop. Zagotuj sok śliwkowy, gotuj przez 15-20 minut, mieszając.
Usuń skórkę z pomarańczy w dowolny dogodny sposób, wyciśnij sok, pokrój miąższ losowo.
W misce z syropem umieść śliwki, dodaj sok pomarańczowy, skórkę i kawałki pomarańczy. Umieść obrabiany przedmiot na ogniu, zagotuj i mieszając gotuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji.
Pod koniec gotowania dodaj gałązki świeżej mięty i gotuj przez kolejne 3-5 minut.
Wlej gorący dżem do sterylnych słoików, szczelnie zamknij, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowy dżem jest przechowywany bez problemów w temperaturze pokojowej.