Uwielbiam kiszone ogórki w różnych przepisach. Zawsze są takie pyszne i aromatyczne! Na przykład ta Fińska wersja z musztardą i octem jest tylko darem niebios. Do tego przepisu staram się używać młodych i świeżych warzyw, aby były chrupiące i soczyste.
Składniki
- ogórki - 2.2 kg
- sól - 3 art.
- cukier - 200 g
- ocet (6%) – 250 ml
- woda - 1.5 L
- nasiona gorczycy - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Pokrój losowo.
Zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami, wlej ocet i ponownie zagotuj marynatę.
Umieść tam ogórki i gotuj przez 3-4 minuty.
Zwiń je marynatą w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy