Fińskie ogórki z musztardą i octem na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Ogórki po fińsku z musztardą i octem na zimę
bit24, stock.adobe.com
0

Uwielbiam kiszone ogórki w różnych przepisach. Zawsze są takie pyszne i aromatyczne! Na przykład ta Fińska wersja z musztardą i octem jest tylko darem niebios. Do tego przepisu staram się używać młodych i świeżych warzyw, aby były chrupiące i soczyste.

Składniki

  • ogórki - 2.2 kg
  • sól - 3 art.
  • cukier - 200 g
  • ocet (6%) – 250 ml
  • woda - 1.5 L
  • nasiona gorczycy - 2 art.
  • liść laurowy - 2 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.

Pokrój losowo.

Zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami, wlej ocet i ponownie zagotuj marynatę.

Umieść tam ogórki i gotuj przez 3-4 minuty.

Zwiń je marynatą w wysterylizowanych słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy