Miękkie, kwaśne jabłka w połączeniu z chrupiącymi ogórkami zapewniają cudowną równowagę smaków i tekstur. Radzę spróbować zrobić co najmniej kilka z tych słoików przy pierwszej okazji!
Składniki
- ogórki - 700 g
- jabłka - 3 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- koperek - 2 parasolka
- liście wiśni - 4 kawałki
- liście porzeczki - 4 kawałki
- liść laurowy - 3 kawałki
- Goździk - 8 sztuk
- ziele angielskie (Permalink) – 8 sztuk
- cukier - 5 CZ. l.
- sól - 4 łyżeczka
- woda - 1.5 L
- ocet - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez 2 godziny w zimnej wodzie i dobrze spłukać.
Umyj warzywa i pokrój jabłka na dowolne kawałki.
Połóż wszystkie liście, przyprawy i czosnek na dnie słoika, a następnie ostrożnie ułóż ogórki z jabłkami. Zalej wszystko wrzącą wodą przez 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj sól i cukier, zagotuj i ponownie wlej do słoika.
Ponownie odcedź, ponownie zagotuj i ponownie zalej ogórki tą samą solanką.
Dodaj łyżkę octu i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy