Jabłka to nie tylko słodki dżem, ale także świetny pikantny sos na każdą okazję. Tym razem przygotujemy pikantną i nieco pikantną wersję. Aby wszystko było dobrze zachowane, zwiń je w słoiki. Świetna opcja na zimę!
Składniki
- jabłka - 1 kg
- cukier - 1 art.
- Chili - 1 rzecz
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0.5 łyżeczka
- Badian (mielony) – 0.5 łyżeczka
- imbir - 0.5 CZ. l.
- sól - 1 szczypta
- ocet - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wlać 150 ml wody i gotować przez 20 minut na średnim ogniu.
Przełóż jabłka przez młynek do chili i dodaj wszystkie przyprawy.
Ponownie gotuj sos przez 20-30 minut, wlej ocet i zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy