półfabrykaty na zimę
07.02.2023
dżem - pięć minut śliwki wiśniowej bez pestek
1 godz. 0 min.
4 porcje
Klasyczna i najpopularniejsza technologia robienia dowolnego dżemu to pięć minut. Ta opcja jest odpowiednia dla śliwki wiśniowej. Tym razem powiem Ci, jak zrobić taki dżem bez pestek, ale nie trać czasu, aby usunąć je ręcznie.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- woda - 100 ml
- cukier - 700 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj cukier i wodę do śliwki wiśniowej, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i gotuj przez kolejne 5 minut. Ponownie ostudź.
Zmielić masę przez sito, gotować dżem przez ostatnie 5 minut po ugotowaniu i zwinąć w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy