Dżemy galaretkowe nie są bynajmniej ciekawostką. I można je przygotować z szerokiej gamy rodzajów jagód. W tym z winogron. Chyba że winogrona same nie gęstnieją dobrze, więc na ratunek przychodzi torebka żelatyny. Minimalny wysiłek i maksymalny smak!
Składniki
- Winogrona - 500 g
- cukier - 220 g
- woda - 100 ml
- żelatyna - 1 Opakowanie
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oderwij winogrona z gałązek i przebij lub pokrój jagody.
Napełnij go cukrem i pozostaw na 1-2 godziny.
Doprowadzić do wrzenia, wlać wodę i gotować przez 5 minut.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć, odcedź syrop i rozcieńcz w nim żelatynę zgodnie z instrukcją.
Zagotuj syrop z żelatyną, dodaj winogrona i cynamon i gotuj przez kolejne 4-5 minut.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy