Marynowane gruszki nie są często zamykane na zimę. I na próżno! Pikantne gruszki doskonale uzupełniają smak pieczonego ptaka, można je podawać jako samowystarczalną przekąskę lub jako dodatek do różnych dodatków. Wybierz owoce o grubej skórce i soczystym miąższu.
Składniki
- Gruszka - 400 g
- woda - 200 ml
- mielony cynamon - 1 szczypta
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz gruszki, pokrój na połówki, usuń ogony i rdzenie z nasionami.
Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik połówkami gruszek, lekko ubijając.
Zagotuj wodę i zalej owoce w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20-25 minut.
Następnie wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj cukier i mielony cynamon. Wymieszaj i zagotuj syrop. W razie potrzeby na tym etapie można dodać różne przyprawy.
Wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.
Wrzącą marynatą wlej gruszki do słoika do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.