marynowane gruszki na zimę

40 min
1 puszka 0,5 l
Marynowane gruszki na zimę
agneskantaruk, stock.adobe.com
0

Marynowane gruszki nie są często zamykane na zimę. I na próżno! Pikantne gruszki doskonale uzupełniają smak pieczonego ptaka, można je podawać jako samowystarczalną przekąskę lub jako dodatek do różnych dodatków. Wybierz owoce o grubej skórce i soczystym miąższu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz gruszki, pokrój na połówki, usuń ogony i rdzenie z nasionami.

Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik połówkami gruszek, lekko ubijając.

Zagotuj wodę i zalej owoce w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20-25 minut.

Następnie wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj cukier i mielony cynamon. Wymieszaj i zagotuj syrop. W razie potrzeby na tym etapie można dodać różne przyprawy.

Wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.

Wrzącą marynatą wlej gruszki do słoika do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy