dżem gruszkowy

2 godz. 0 min.
3 puszki po 350 ml
Dżem gruszkowy
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Zrób domowy dżem gruszkowy z dodatkiem cynamonu? Użyj go jako nadzienia do wypieków-gospodarstwo domowe na pewno nie oprze się takiej uczcie. Gęsty, bogaty, pachnący dżem gruszkowy będzie bardzo przydatny na zimowe rodzinne przyjęcia herbaciane.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz, nasiona i rdzenie, pokrój w drobną kostkę.

Umieść gruszki w misce, przykryj cukrem. Wstrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić cukier i odstaw na 30 minut, aby uformować sok.

Umieść obrabiany przedmiot na patelni i zagotuj na małym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut, mieszając i usuwając piankę.

Lekko ostudź masę owocową i ubij blenderem, aż będzie gładka.

Dodaj cynamon i sok z cytryny, ponownie zmiksuj blenderem.

Umieść obrabiany przedmiot na ogniu, ponownie zagotuj, a następnie gotuj dżem na małym ogniu przez 10 minut.

Wlej gorący dżem gruszkowy do sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie. Przenieś schłodzony dżem do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy