Zrób domowy dżem gruszkowy z dodatkiem cynamonu? Użyj go jako nadzienia do wypieków-gospodarstwo domowe na pewno nie oprze się takiej uczcie. Gęsty, bogaty, pachnący dżem gruszkowy będzie bardzo przydatny na zimowe rodzinne przyjęcia herbaciane.
Składniki
- Gruszka - 1,5 kg
- cukier - 500 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, obierz, nasiona i rdzenie, pokrój w drobną kostkę.
Umieść gruszki w misce, przykryj cukrem. Wstrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić cukier i odstaw na 30 minut, aby uformować sok.
Umieść obrabiany przedmiot na patelni i zagotuj na małym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut, mieszając i usuwając piankę.
Lekko ostudź masę owocową i ubij blenderem, aż będzie gładka.
Dodaj cynamon i sok z cytryny, ponownie zmiksuj blenderem.
Umieść obrabiany przedmiot na ogniu, ponownie zagotuj, a następnie gotuj dżem na małym ogniu przez 10 minut.
Wlej gorący dżem gruszkowy do sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie. Przenieś schłodzony dżem do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.