Dla tych, którzy lubią spróbować czegoś nowego-solanka z nerkami. Nerki wymagają pewnego przygotowania i przetwarzania. Ale nie martw się, omówię wszystko szczegółowo w przepisie. W przeciwnym razie nie ma trudności!
Składniki
- bulion mięsny - 2 L
- nerki wieprzowe - 2 kawałki
- boczek - 150 g
- kiełbasa - 150 g
- parówki - 150 g
- ogórki kiszone - 300 g
- ogórek solanka - 150 ml
- marchew - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 2 art.
- oliwki - 2 garści
- kapary - 1 art.
- cebula - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i pokrój nerki wzdłuż. Moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie, okresowo mnie.
Opłucz, przykryj czystą wodą i zagotuj. Odcedź, wlej nową i gotuj nerki, aż będą miękkie. Wyjmij je z bulionu i posiekaj.
Pokrój boczek, cebulę i marchewkę w paski i podsmaż wszystko razem na złoty kolor. Dodaj nerki i smaż przez kolejne 5-6 minut.
Dodaj ogórki i koncentrat pomidorowy. Po 3 minutach wlej Rasol i gotuj przez kolejne 3 minuty.
Wyślij wszystkie składniki razem do gotującego się bulionu. Gotuj mieszankę przez 15 minut na małym ogniu po ugotowaniu.