Tkemali to wspaniały sos, który pasuje do wielu potraw. Istnieje wiele przepisów, a moim ulubionym jest tkemali śliwkowe z kolendrą na zimę. Ten sos ma niepowtarzalny smak i aromat, a także ma wiele zalet zdrowotnych. Same plusy!
Składniki
- śliwki - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 6 ząbki
- kolendra - 1 pęczek
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- kolendra - 1 łyżeczka
- cukier - 1-2 art.
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek, dodaj szklankę wody i gotuj przez pół godziny, aż będą miękkie.
Przetrzyj śliwki przez sito.
Zmiel kolendrę, czosnek i pieprz w blenderze.
Dodaj resztę składników do śliwek.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
Zwiń sos w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy