Ukraiński barszcz z kurkami to przyjemność, której nie można się oprzeć. Pyszny i aromatyczny, spodoba się nawet tym, którzy nie lubią zbytnio zup i pierwszych dań. Radzę podawać go ze śmietaną, pampuszkami i posiekanymi ziołami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij wołowinę wodą i gotuj do miękkości.
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki i buraki, drobno posiekaj cebulę i losowo posiekaj ziemniaki z kurkami. Obierz pomidory i drobno posiekaj.
Do wrzącego bulionu wyślij ziemniaki i kapustę. Gotuj przez 15 minut.
Podsmaż cebulę z marchewką do miękkości. Dodaj buraki i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj pomidory i trochę bulionu i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
Smaż kurki osobno przez 5-7 minut.
Wyślij grzyby i smaż do barszczu i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Dopraw do smaku.