sok z moreli na zimę

30 min
4 porcje
Sok z moreli na zimę
kobeza, stock.adobe.com
0

Odpowiednio przygotowany sok z moreli zwinięty w sterylne słoiki jest doskonale przechowywany przez całą zimę. I dokładnie, jak to zrobić, powiem ci dalej w przepisie. Dostosuj ilość cukru do smaku.

Składniki

  • morele - 2.5 kg
  • cukier - 350 g
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z moreli i wyślij połówki na patelnię.

Napełnij je wodą, aby nie sięgała trochę do wierzchołka owocu.

Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut i zmielić wszystko razem z bulionem przez sito.

Dodaj cukier do smaku, ponownie zagotuj sok, gotuj przez 3-4 minuty i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy