Wiele gospodyń domowych na próżno nie docenia przygotowania pierwszych potraw. Zimą, kiedy nie wszystkie warzywa są pod ręką lub gdy katastrofalnie brakuje czasu na gotowanie, taki domowy półprodukt stanie się prawdziwym ratownikiem. Czy przygotujemy razem marynatę na zimę?
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i obierz warzywa. Ogórki i marchewki zetrzeć na grubej tarce, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Połącz przygotowane warzywa w rondlu do gotowania, dodaj surowy jęczmień, sól, cukier i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej, aby utworzyć sok.
Umieść garnek z sałatką na ogniu, zagotuj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, dobrze wymieszaj.
Zapakuj gorącą marynatę do wstępnie wysterylizowanych półlitrowych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.