Przez Który rok moją ulubioną jesienną potrawą pozostaje zupa mleczna z dynią i kaszą jaglaną. Danie jest zdrowe, smaczne i proste. Ponadto można go gotować zarówno na słodko, jak i na słono. Wypróbuj obie opcje i wybierz najlepszą dla siebie.
Składniki
- Dynia - 400 g
- proso - 5 art.
- mleko - 800 ml
- woda - 1 szkło
- sól - do smaku
- cukier - do smaku
- masło - 40 g
- pietruszka (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię z nasion i skórki, pokrój na małe kawałki, wlej do rondla.
Dodaj wodę, sól, cukier i gotuj do miękkości na małym ogniu.
Wlej gorące mleko, dodaj umyte proso i gotuj przez 30 minut po ugotowaniu.
Dodaj masło, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Solona wersja zupy podawaj z liśćmi pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy