gęsty dżem-pięć minut borówki brusznicy bez sterylizacji

10 min
5 porcji
Gęsty dżem
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Chętnie podzielę się przepisem, którego używam od wielu lat. Gęsty dżem-pięć minut pachnących borówek brusznicowych przygotowuje się bez sterylizacji i zagęszczaczy. Jagody szybko gotują się, zachowując swoje korzystne substancje.

Składniki

  • borówka brusznica - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda (filtrowane) – 1 szkło

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Borówki, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

Wlej jagody do rondla z grubym dnem, dodaj cukier i odłóż na bok na 3-4 godziny.

Umieść garnek na małym ogniu, dodaj wodę, kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Włóż gorący dżem do przygotowanych słoików i zwiń. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy