półfabrykaty na zimę
03.01.2023
gęsty dżem-pięć minut borówki brusznicy bez sterylizacji
10 min
5 porcji
Chętnie podzielę się przepisem, którego używam od wielu lat. Gęsty dżem-pięć minut pachnących borówek brusznicowych przygotowuje się bez sterylizacji i zagęszczaczy. Jagody szybko gotują się, zachowując swoje korzystne substancje.
Składniki
- borówka brusznica - 1 kg
- cukier - 800 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda (filtrowane) – 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Borówki, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Wlej jagody do rondla z grubym dnem, dodaj cukier i odłóż na bok na 3-4 godziny.
Umieść garnek na małym ogniu, dodaj wodę, kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.
Włóż gorący dżem do przygotowanych słoików i zwiń. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy