
Oprócz dżemu i kompotu suszone śliwki to świetna marynowana przekąska. Mówię Ci, jak go ugotować i która marynata jest do niego lepsza. Minimalny wysiłek, a teraz domowy talerz pikli wygląda zupełnie inaczej.
Składniki
- suszone śliwki - 2 kg
- cukier - 1.5 kg
- ocet - 20 art.
- liść laurowy - 18 sztuk
- Goździk - 18 pąki
- czarny pieprz - 30 groszek
- ziele angielskie - 30 groszek
- Badian - 6 gwiazdki
- koniak - 12 art.
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę. Dodaj cukier i ocet i gotuj przez 10 minut. Dodaj koniak.
Ułóż suszone śliwki i przyprawy w sterylnych słoikach.
Napełnij marynatą i pozostaw na godzinę pod pokrywkami.
Odcedź marynatę, zagotuj ją ponownie i wlej z powrotem na kolejną godzinę. I tak jeszcze 2 razy.
Po ostatnim wylaniu zwiń gorące półfabrykaty na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy