dżem z gruszek ogrodowych

40 min
4 porcje
Dżem z gruszek ogrodowych
kostrez, stock.adobe.com
0

Kiedy gruszka ogrodowa cieszy się obfitymi zbiorami, natychmiast pojawia się naturalne pytanie – co z tym zrobić. Na taką okazję Mam już dla Ciebie świetną propozycję. Moja mama również ugotowała taki dżem, więc przepis został dosłownie przetestowany przez pokolenia!

Składniki

  • Gruszka (ogrodowa) – 1 kg
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i drobno posiekaj gruszkę.

Wymieszaj z cukrem i kwasem cytrynowym. Pozostaw na kilka godzin.

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia.

Gotuj dżem przez 30 minut na małym ogniu, mieszając.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy