półfabrykaty na zimę
14.12.2022
chrupiące marynowane squash z octem i czosnkiem bez sterylizacji
40 min
2 porcje
Ogórki i cukinia od dawna są tradycyjnymi piklami w zimie. Ale chrupiące marynowane squash-nowy i oryginalny przepis. Gotuję je z octem i czosnkiem. Oderwij małe niedojrzałe owoce i postępuj zgodnie z przepisem.
Składniki
dla kabaczków:
- Patisson - 500 g
- czosnek - 4 ząbki
- nasiona gorczycy - 1 CZ. l
- kolendra - 1 CZ. l
- koperek - 4 gałązki
- korzeń chrzanu - 1 rzecz
- Mieszanka groszku pieprzowego - 10 sztuk
do marynaty:
- woda - 1 L
- cukier - 30 g
- sól - 30 g
- ocet (9%) – 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Squash i koperek. Obierz korzeń chrzanu, umyj i pokrój na małe kawałki. Obierz czosnek z łuski.
Weź czyste puszki. Na dnie słoika kładziemy przyprawy, czosnek, koperek, korzeń chrzanu, kolendrę i nasiona gorczycy. Na wierzchu kładziemy Kabaczek.
Zagotuj wodę i napełnij słoiki. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Spuść wodę na patelnię i przygotuj marynatę. Wymieszaj cukier i sól w wodzie,zagotuj, wlej ocet.
Napełnij marynatą Kabaczek, zwiń pokrywkę i wyjmij w chłodne miejsce. Możesz jeść marynowaną Kabaczek za kilka dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy