Jeśli kochasz kukurydzę, na pewno dobrze znasz z niej płatki zbożowe i płatki zbożowe. I tym razem chcę zaoferować Ci taką wspaniałą zupę kukurydzianą! Aby dodać trochę koloru, udekoruj go ziołami lub krążkami ostrej papryki.
Składniki
- kukurydza (ziarna) – 350 g
- cebula - 1 rzecz
- mąka - 1 art.
- rosół z kurczaka (lub woda) – 250 ml
- mleko - 350 ml
- masło - 35 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na maśle. Dodaj mąkę, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę.
Wlej bulion i ponownie dokładnie wymieszaj.
Zagotuj bulion, dodaj kukurydzę, przyprawy i liście laurowe. Gotuj wszystko razem przez 10-15 minut, aż będzie miękkie.
Usuń lavrushkę i zmiel zupę blenderem. Wlej mleko, wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy