Powidło z Antonówki

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem Antonovka
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Pachnący domowy dżem Antonovka ma słodki i bogaty smak, który doskonale komponuje się z tostami, bułkami, a nawet daniami mięsnymi. Sekret polega na tym, że można do niego dodać prawie każdą przyprawę, od zwykłej waniliny lub cynamonu po ostrą paprykę lub goździki.

Składniki

  • jabłka (Antonówka) – 1.5 kg
  • cukier - 1.5 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obrać, pokroić i posypać cukrem. Pozostaw na kilka godzin.

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez 70-80 minut na minimalnym ogniu.

Jeśli jabłka nie są całkowicie ugotowane, przetrzyj dżem przez sito.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy