dżem z pigwy bez sterylizacji

50 min
4 porcje
Dżem z pigwy bez sterylizacji
omphoto, stock.adobe.com
0

Wiele osób zapomina o owocach tak smacznych, zdrowych i wszechstronnych jak pigwa. Ale doskonale urozmaica zwykły asortyment domowych półfabrykatów. Aby dżem z pigwy był również przyjemny w gotowaniu, mówię Ci, jak obejść się bez sterylizacji.

Składniki

  • pigwa - 2 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
  • woda - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pigwę w plasterki, przykryj cukrem, wlej wodę i gotuj przez pół godziny na małym ogniu, mieszając.

Zmielić masę przez sito i gotować przez kolejne 5 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy