Lagman to popularne azjatyckie danie przygotowywane z różnych mięs i warzyw. Dziś proponuję ugotować go z kurczakiem. Potrzebna będzie minimalna ilość płynu-wystarczy, aby dusić kurczaka i warzywa.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- makaron - 300 g
- ziemniaki - 200 g
- rzodkiewka - 200 g
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 150 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 600 ml
- koperek (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój w kostkę filet z kurczaka, koperek i obrane warzywa.
W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Dodaj rzodkiewkę, paprykę i pomidory. Smaż przez 10 minut, ciągle mieszając.
Dodaj ziemniaki i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej gorącą wodę, dodaj sól, mielony pieprz i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
Ugotuj makaron osobno w osolonej wodzie, wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj mięso z warzywami w sosie i posyp koperkiem.