brzoskwinie w syropie połówki bez sterylizacji na zimę

Brzoskwinie w syropie to jeden z najsmaczniejszych owocowych preparatów na zimę. Przepyszne połówki owoców ozdobią słodki świąteczny stół. Syrop można wykorzystać do impregnacji ciast, a jeśli rozcieńczysz go niewielką ilością wody, otrzymasz aromatyczny napój.
Składniki
- brzoskwinie - 4 kg
- woda - 2 L
- cukier - 400 g
- kwas cytrynowy - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz brzoskwinie, na każdym z nich wykonaj nacięcie w kształcie krzyża.
Zagotuj wodę i umieść brzoskwinie we wrzącej wodzie na 1 minutę, a następnie wrzuć do durszlaka. Ostrożnie zdejmij skórkę z owoców.
Podziel brzoskwinie na połówki i usuń pestki.
Połówki brzoskwiń mocno napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki.
Zagotuj wodę i zalej wrzącą wodą owoce w słoikach na szyi. Przykryj sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 30 minut do zaparzenia.
Następnie spuść płyn ze słoików do garnka do gotowania, dodaj cukier, zagotuj na dużym ogniu i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj kwas cytrynowy do wrzącego syropu i gotuj jeszcze 1 minutę.
Wlej brzoskwinie do słoików wrzącym syropem, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.