
Uwielbiam bakłażany, a kiedy znalazłem ten przepis na bakłażana z ziołami i czosnkiem, postanowiłem spróbować od razu. I byłem mile zaskoczony, jak proste i szybkie, a wynik był po prostu niesamowity! Powstała pyszna i aromatyczna sałatka z przekąskami, którą można podawać o każdej porze roku.
Składniki
- bakłażany - 1.2 kg
- Olej roślinny - 70 ml
- ocet - 60 ml
- sól - 1.5 art.
- Zieleń - 1 pęczek
- czosnek - 1 Głowa
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obrać bakłażany, dowolnie pokroić, gotować przez 5 minut we wrzącej wodzie i wrzucić do durszlaka.
Posiekaj zioła i czosnek. Wymieszaj z bakalianami, solą, cukrem i octem.
Szczelnie umieść obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach i napełnij wrzącym olejem.
Wysterylizuj bakłażany przez kolejne 10-15 minut we wrzącej wodzie i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy