Pikantny kęs zachwyci miłośników pikantnych potraw. Gruzińskie ogórki przygotowywane są z dodatkiem czosnku i ostrej papryki. Dostosowując ilość tych składników, dopasujesz stopień ostrości do swoich upodobań. Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć soku lub pasty pomidorowej.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 100 g
- czosnek - 100 g
- ocet - 120 ml
- sos pomidorowy - 350 ml
- Olej roślinny - 150 ml
- kolendra (w ziarnach) – 0,5 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda (przegotowany) – 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki w długie kostki.
Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż, obierz nasiona i zmiel w blenderze.
Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.
Umieść kolendrę, czosnek i ogórki w słoikach.
Połącz sos pomidorowy, wodę, ostrą paprykę, olej, ocet i sól.
Wlej marynatę do słoików, sterylizuj przez 15 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy