półfabrykaty na zimę
09.06.2023
marynowane grzyby miodowe na zimę w słoikach bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
4 porcje
Po udanym "cichym polowaniu" zawsze pojawia się pytanie, co zrobić z grzybami. Można suszyć lub zamrażać. Ale możesz ugotować coś ciekawszego. Na przykład proponuję marynować grzyby miodowe na zimę. Aby było jeszcze łatwiej, powiem Ci, jak to zrobić bez sterylizacji.
Składniki
- grzyby miodowe - 3-4 kg
- sól - 2 art.
- woda - 1 l
- ocet (70%) – 1 łyżeczka
- koperek (nasiona) – 1 łyżeczka
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby miodowe, opłucz i gotuj przez pół godziny we wrzącej wodzie.
Wrzuć je do durszlaka.
Wyślij grzyby miodowe do rondla, zalej litrem wody i dodaj resztę składników.
Gotuj obrabiany przedmiot do wrzenia i przez kolejne 5 minut.
Ułóż grzyby w czystych, suchych słoikach, zalej wrzącą marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy