Pyszne ucho jest dumą każdej gospodyni domowej. Można go ugotować na rodzinny obiad lub podać na świątecznym stole. Istnieje wiele przepisów na to wspaniałe danie. Dziś chcę podzielić się z wami jednym z moich ulubionych. Będziemy gotować z pstrąga z koncentratem pomidorowym i warzywami.
Składniki
- pstrąg (filet) – 300 g
- ziemniaki - 200 g
- papryka - pół
- marchew (Średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- pasta pomidorowa - 40 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 1,5 L
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz filety z pstrąga i pokrój na małe kawałki.
Obierz, pokrój ziemniaki, paprykę, cebulę i marchewkę.
Złóż pstrąga, liść laurowy na patelnię. Wlej zimną wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj paprykę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, kilka łyżek gorącego bulionu z patelni i cukier. Dusić przez 5 minut.
W rondelku z rybą dodaj smażenie, ziemniaki i gotuj przez 10 minut.
Wyłącz, dodaj sól i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką.
Podczas serwowania dodaj świeżą natkę pietruszki do talerza.