pierwsze dania 24.11.2022

klasyczny barszcz z fasolą

1 godz. 45 min.
8 porcji
Klasyczny barszcz z fasolą
Viral, stock.adobe.com
0

Klasyczny barszcz jest przygotowywany z fasolą. Każdy według własnego uznania: biały, czerwony, mały lub duży. Talerz takiego gorącego barszczu doskonale zaspokaja głód i przywraca siłę. Przygotuj się i przekonaj się sam!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz fasolę pod bieżącą wodą i moczyć przez 2 godziny.

Pokrój wieprzowinę, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.

Zmień wodę, dodaj fasolę, mieszankę groszku i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Ziemniaki, buraki i cebulę obrać, pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj buraki i kontynuuj smażenie przez 7-10 minut, ciągle mieszając.

Wlej sok pomidorowy, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.

Wlej ziemniaki, smażenie i kapustę na patelnię. Gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut.

Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i wyłącz ogrzewanie. Przykryj Barszcz pokrywką i nalegaj 20 minut.

Podczas serwowania dodaj łyżkę zimnej śmietany i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy