Klasyczny barszcz jest przygotowywany z fasolą. Każdy według własnego uznania: biały, czerwony, mały lub duży. Talerz takiego gorącego barszczu doskonale zaspokaja głód i przywraca siłę. Przygotuj się i przekonaj się sam!
Składniki
- wieprzowina (na kości) – 500 g
- Burak - 300 g
- fasola (sucha) – pół szklanki
- ziemniaki - 400 g
- kapusta (Biała) – 350 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 40 ml
- sok pomidorowy - 150 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 2 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 3,5 L
- pietruszka (do zgłoszenia) – 5 gałązki
- śmietana (do zgłoszenia) – 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz fasolę pod bieżącą wodą i moczyć przez 2 godziny.
Pokrój wieprzowinę, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.
Zmień wodę, dodaj fasolę, mieszankę groszku i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Ziemniaki, buraki i cebulę obrać, pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj buraki i kontynuuj smażenie przez 7-10 minut, ciągle mieszając.
Wlej sok pomidorowy, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
Wlej ziemniaki, smażenie i kapustę na patelnię. Gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i wyłącz ogrzewanie. Przykryj Barszcz pokrywką i nalegaj 20 minut.
Podczas serwowania dodaj łyżkę zimnej śmietany i drobno posiekaną natkę pietruszki.