zupa z ciecierzycy z wieprzowiną i zieloną soczewicą
Domowe jedzenie jest znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż mrożone przetworzone jedzenie. Zwłaszcza jeśli gotujesz go ze zdrowych produktów. Na przykład ciecierzyca, zielona soczewica i wieprzowina. Z tych składników można ugotować wspaniałą zupę. Złap przepis!
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 600 g
- ciecierzyca - 1 szkło
- zielona soczewica - 1 szklanka
- pomidory - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- kolendra (w ziarnach) – do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca opłucz i namocz w zimnej wodzie przez 3 godziny.
Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy, umytą soczewicę i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Pokrój pomidory i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pomidory, ziarna kolendry i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Do garnka z zupą dodaj ciecierzycę, pieczeń i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża. Gotuj przez 20 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.