Proponuję uzupełnić swoje kulinarne wpisy o kolejny świetny przepis — kremową zupę z kalafiorem, brokułami i fetą. Pyszne połączenie smaków, kremowej konsystencji i apetycznego aromatu!
Składniki
- kalafior - 400 g
- brokuły - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana (o zawartości tłuszczu 33 %) – 5 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- feta (do zgłoszenia) – 100 g
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- rosół z kurczaka - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel kalafior i brokuły na małe różyczki.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Zagotuj bulion, dodaj brokuły, kalafior i gotuj przez 7 minut. Zarezerwuj trochę brokułów do podania.
Rozgrzej patelnię olejem, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
W rondelku z warzywami dodaj smażenie i gotuj przez kolejne 7 minut.
Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Dodaj śmietanę, sól i zmielony czarny pieprz. Podgrzej kilka minut na małym ogniu, ale nie gotuj.
Podczas serwowania dodaj brokuły, pietruszkę i pokruszoną fetę do talerza.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy