W kuchni rosyjskiej grzyby są często używane. Marynata też nie została pominięta. Dzięki nim popularna zupa okazuje się jeszcze smaczniejsza! Proponuję przygotować bardzo prostą wersję z grzybami i ogórkami. Wymagany będzie bulion i standardowy zestaw warzyw.
Składniki
- Grzyby - 250 g
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- ziemniaki - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- masło - 50 g
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- pietruszka - 3 gałązki
- bulion mięsny - 1,6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz grzyby pod bieżącą wodą. Zmiel zbyt duże.
Pokrój ogórki, pietruszkę, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj grzyby, liść laurowy, czarny i ziele angielskie. Kontynuuj pieczenie przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zagotuj bulion, dodaj smażenie, ziemniaki i ogórki. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Dodaj sól, posyp natką pietruszki i po 3 minutach wyłącz. Zaparz gotową marynatę pod pokrywką przez 15-20 minut.