Zupa wieprzowo-ciecierzycowa jest pożywna i bardzo sycąca. To danie jest idealne na chłodne pory roku. W przepisie nie ma nic skomplikowanego, ale Oblicz czas gotowania z wyprzedzeniem, ponieważ ciecierzyca będzie musiała zostać wcześniej namoczona.
Składniki
- wieprzowina - 400 g
- ciecierzyca - 200 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 30 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 5 godzin.
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i umieść na patelni.
Dodaj ciecierzycę, liście laurowe, czarne ziarna pieprzu i zimną wodę. Gotuj przez 50 minut na małym ogniu.
Obierz i pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Wlej ziemniaki i smaż do garnka z mięsem. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Dodaj sól przed wyłączeniem. Gotowa zupa powinna stać pod pokrywką przez 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy