Kukurydza jest bardzo zdrowa, więc zdecydowanie należy ją włączyć do swojej diety. Do innych przepisów na ten temat proponuję dodać zupę z kluskami kukurydzianymi. Wygląda naprawdę pięknie, a przygotowanie jest szybkie i proste. O wszystkim po pierwsze w przepisie!
Składniki
do zupy:
- szczypiorek - 2 stem
- czarny pieprz - 2 groszek
- sól (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka
- rosół z kurczaka - 1,5 L
dla pierogów:
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka kukurydziana - 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (ciepły) – 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj bulion z kurczaka, dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 5 minut.
Połącz mąkę, sól, zmielony czarny pieprz i jajko.
Wlej ciepłą wodę i dobrze zagniataj, aż będzie gładka. Gęstość powinna być średnia.
Łyżką deserową nabierz ciasto i zanurz w garnku z gotującym się bulionem. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Dodaj sól, drobno posiekaną zieloną cebulę i po 3 minutach wyłącz. Zaparz gotową zupę pod przykryciem przez 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy