Domowe babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady to świetny deser, który można podawać jako przekąskę lub dodatek do posiłku. Do ciasta czekoladowego Użyj wysokiej jakości kakao sprawdzonej marki. Opowiadam przepis ze zdjęciami krok po kroku!
Składniki
- kakao (proszek) – 2 art.
- kefir - 70 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- Olej roślinny - 70 g
- mąka (pszenna) – 120 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 60 g
- sól - 1 szczypta
- czekoladowe krople - 1 garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce połącz wszystkie suche składniki. Aby równomiernie wymieszać, możesz wziąć trzepaczkę.
W innej misce lub szklance połącz jajko, olej roślinny i kefir.
Połącz luźne i płynne składniki, mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj krople czekolady i ponownie wymieszaj.
Dla wygody możesz przenieść ciasto czekoladowe do worka do szprycowania.
Rozłóż ciasto na foremkach, wypełniając je 2/3 całkowitej objętości. Piecz czekoladowe babeczki w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż wyschnie szpikulec-około 15 do 18 minut.
Gotowe babeczki ostudź, a następnie podawaj z herbatą lub kawą. Dodatkowo możesz udekorować babeczki cukrem pudrem lub polać słodkim sosem, skondensowanym mlekiem.