
Małe pączki powietrzne pochodzące z kuchni kazachskiej, tatarskiej i baszkirskiej nazywane są baursaki. Bardzo obfite i smaczne, są również łatwe do przygotowania. Co więcej, każda gospodyni ma swoje sekrety gotowania. Na przykład Złap przepis na mleko bez drożdży.
Składniki
- mleko - 200 ml
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 350 G
- Olej roślinny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij trzepaczką mleko, jajko, cukier, sól i olej roślinny.

Dodaj przesianą mąkę z sodą i zagnieść miękkie ciasto.

Pozostaw ciasto na pół godziny, zwiń w warstwę o grubości 5-7 mm i pokrój baursaki w dowolny kształt.

Smaż je na dużej ilości oleju na średnim ogniu, aż będą złote.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy