pieczenie 22.01.2022

Japońskie naleśniki Dorayaki

30 min
2 porcje
Japońskie naleśniki Dorayaki
eva_daren, stock.adobe.com
0

Masz dość zwykłych przepisów? Spróbuj zrobić Japońskie naleśniki Dorayaki. Przypominają nieco Amerykańskie punky, ale okazują się jeszcze bardziej bujne i delikatne. Charakterystyczną cechą jest również piękny ciemny karmelowy kolor.

Składniki

  • mąka - 260 g
  • jaja kurze - 4 kawałki
  • cukier - 150 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 1,5 łyżeczka
  • miód (płynny) – 2 art.
  • woda - 100 ml
  • Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Za pomocą miksera ubij jajka na puszystą pianę.

Bez przerywania pracy miksera dodaj miód i cukier. Ubijaj przez kolejne 3 minuty.

Dodaj wodę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubij wszystko razem, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Rozgrzej olej na patelni, wlej ciasto łyżką stołową na środek. Powinieneś uzyskać prawidłowe koło o średnicy około 10 centymetrów.

Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, Odwróć naleśnik na drugą stronę i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 1 minutę.

Powtórz kroki z resztą ciasta. W razie potrzeby Dorayaki można skleić parami z ulubionym nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy