Masz dość zwykłych przepisów? Spróbuj zrobić Japońskie naleśniki Dorayaki. Przypominają nieco Amerykańskie punky, ale okazują się jeszcze bardziej bujne i delikatne. Charakterystyczną cechą jest również piękny ciemny karmelowy kolor.
Składniki
- mąka - 260 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 150 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1,5 łyżeczka
- miód (płynny) – 2 art.
- woda - 100 ml
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Za pomocą miksera ubij jajka na puszystą pianę.
Bez przerywania pracy miksera dodaj miód i cukier. Ubijaj przez kolejne 3 minuty.
Dodaj wodę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubij wszystko razem, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Rozgrzej olej na patelni, wlej ciasto łyżką stołową na środek. Powinieneś uzyskać prawidłowe koło o średnicy około 10 centymetrów.
Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, Odwróć naleśnik na drugą stronę i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 1 minutę.
Powtórz kroki z resztą ciasta. W razie potrzeby Dorayaki można skleić parami z ulubionym nadzieniem.