pieczenie 14.02.2022

placki z dyni

30 min
4 porcje
Placki z dyni
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Ten przepis da Ci idealne placki. Używaj młodych squashów z cienką skórką i bez nasion. Aby ciasto było delikatniejsze, dodaj trochę kwaśnej śmietany. Aby ułatwić rozprowadzanie, za każdym razem zanurz łyżkę w wodzie.

Składniki

  • Patisson (Młody) – 400 g
  • mąka - pół szklanki
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mleko - 50 ml
  • śmietana - 1 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz Kabaczek i zetrzyj na drobnej tarce.

Dodaj sól, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.

Przenieś startą Kabaczek do gazy i wyciśnij nadmiar soku.

Połącz jajko, mleko, śmietanę, sól i mielony pieprz.

Dodaj startą Kabaczek, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż na złoty kolor z obu stron. Połóż gotowe naleśniki na papierowej serwetce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy