Ten przepis da Ci idealne placki. Używaj młodych squashów z cienką skórką i bez nasion. Aby ciasto było delikatniejsze, dodaj trochę kwaśnej śmietany. Aby ułatwić rozprowadzanie, za każdym razem zanurz łyżkę w wodzie.
Składniki
- Patisson (Młody) – 400 g
- mąka - pół szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 50 ml
- śmietana - 1 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz Kabaczek i zetrzyj na drobnej tarce.
Dodaj sól, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Przenieś startą Kabaczek do gazy i wyciśnij nadmiar soku.
Połącz jajko, mleko, śmietanę, sól i mielony pieprz.
Dodaj startą Kabaczek, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż na złoty kolor z obu stron. Połóż gotowe naleśniki na papierowej serwetce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy