
Lagman to popularne danie kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się go z różnych mięs z dodatkiem makaronu i warzyw. Proponuję wypróbować przepis lagmana z wołowiną. Makaron można przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, obierz i pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej olej w głębokim kotle, dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor.
Pokrój pomidory, rzodkiewkę, koperek, obraną cebulę, paprykę i marchewkę.
Dodaj cebulę, marchewkę, rzodkiewkę, pomidory i paprykę do kotła. Smaż przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
Wlej wrzącą wodę, dodaj czarne ziarna pieprzu, przykryj i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
W osobnym rondlu ugotuj makaron do miękkości.
W kotle dodaj sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut.
Włóż makaron na talerz, dodaj lagman i posyp posiekanym koperkiem.