pierwsze dania 22.01.2022

lagman z wołowiną

1 godz. 30 min.
6 porcji
Lagman z wołowiną
Julhabiby, stock.adobe.com
0

Lagman to popularne danie kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się go z różnych mięs z dodatkiem makaronu i warzyw. Proponuję wypróbować przepis lagmana z wołowiną. Makaron można przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, obierz i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej olej w głębokim kotle, dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor.

Pokrój pomidory, rzodkiewkę, koperek, obraną cebulę, paprykę i marchewkę.

Dodaj cebulę, marchewkę, rzodkiewkę, pomidory i paprykę do kotła. Smaż przez 5-7 minut, ciągle mieszając.

Wlej wrzącą wodę, dodaj czarne ziarna pieprzu, przykryj i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

W osobnym rondlu ugotuj makaron do miękkości.

W kotle dodaj sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut.

Włóż makaron na talerz, dodaj lagman i posyp posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy