Ptysie można przygotować na różne sposoby: otwarte, zamknięte, w postaci bułek lub takie piękne patyczki francuskie z nadzieniem orzechowo-miodowym. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak zrobić je poprawnie i ile upiec.
Składniki
- ciasto francuskie - 400 g
- orzechy włoskie - 60 g
- migdały - 60 g
- orzeszki ziemne - 60 g
- miód - 70 g
- żółtka - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy na patelni, drobno posiekaj i wymieszaj z miodem.
Rozwałkuj ciasto i pokrój na trzy paski.
Połóż połowę mieszanki orzechów na pierwszym pasku, przykryj drugim i powtórz.
Pokrój ptysie pałeczkami i posmaruj żółtkiem.
Piec w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy