pieczenie 22.01.2022

jabłko charlotte

1 godz. 0 min.
8 porcji
Jabłkowa Charlotte
Iryna Melnyk, stock.adobe.com
0

Prawie każda gospodyni domowa wie, jak gotować Charlotte jabłkową. Ale czasami zdarzają się niepowodzenia i ciasto nie rośnie. Faktem jest, że przez pierwsze 20 minut nie można w ogóle otworzyć piekarnika. Bardzo ważne jest również przestrzeganie proporcji. O wszystkim dalej w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obierz, obierz i drobno posiekaj.

Ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę i delikatnie ugniataj, aż będzie gładka.

Posmaruj formę masłem i ułóż jabłka.

Napełnij ciasto i kilkakrotnie obróć formę, aby równomiernie rozprowadzić ją między jabłkami.

Piecz Charlotte przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmij Charlotte z formy po ostygnięciu. Na wierzch można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy