Prawie każda gospodyni domowa wie, jak gotować Charlotte jabłkową. Ale czasami zdarzają się niepowodzenia i ciasto nie rośnie. Faktem jest, że przez pierwsze 20 minut nie można w ogóle otworzyć piekarnika. Bardzo ważne jest również przestrzeganie proporcji. O wszystkim dalej w przepisie.
Składniki
- jabłka - 350 g
- mąka - 200 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier puder - 1 szkło
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obierz, obierz i drobno posiekaj.
Ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę i delikatnie ugniataj, aż będzie gładka.
Posmaruj formę masłem i ułóż jabłka.
Napełnij ciasto i kilkakrotnie obróć formę, aby równomiernie rozprowadzić ją między jabłkami.
Piecz Charlotte przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij Charlotte z formy po ostygnięciu. Na wierzch można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy