I zróbmy dziś trochę trudniej i ugotujmy szarlotkę z kwaśną śmietaną. Taki deser może być traktowany przez sąsiadów i nieoczekiwanych gości. Tradycyjnie ciasto przygotujemy na jajkach z dodatkiem proszku do pieczenia.
Składniki
- jabłka - 350 g
- mąka - 200 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 1 szkło
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Umieść jabłka w misce z ciastem i wymieszaj.
Posmaruj formę masłem, włóż ciasto i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wymieszaj śmietanę z cukrem i wanilią, ubij mikserem na wysokich obrotach przez 4-5 minut.
Wyjmij schłodzoną Charlotte z formy i posmaruj śmietaną. Na wierzch można posypać kakao lub startą czekoladą.