pieczenie 22.01.2022

jabłko charlotte z kwaśną śmietaną

1 godz. 0 min.
8 porcji
Jabłkowa Charlotte z kwaśną śmietaną
Anzhela, stock.adobe.com
0

I zróbmy dziś trochę trudniej i ugotujmy szarlotkę z kwaśną śmietaną. Taki deser może być traktowany przez sąsiadów i nieoczekiwanych gości. Tradycyjnie ciasto przygotujemy na jajkach z dodatkiem proszku do pieczenia.

Składniki

dla Charlotte:
  • jabłka - 350 g
  • mąka - 200 g
  • jaja kurze - 4 kawałki
  • cukier - 1 szkło
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • masło (do smarowania) – 20 g
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

W małych porcjach dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.

Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Umieść jabłka w misce z ciastem i wymieszaj.

Posmaruj formę masłem, włóż ciasto i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wymieszaj śmietanę z cukrem i wanilią, ubij mikserem na wysokich obrotach przez 4-5 minut.

Wyjmij schłodzoną Charlotte z formy i posmaruj śmietaną. Na wierzch można posypać kakao lub startą czekoladą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy