Uwielbiam gotować warzywa w piekarniku-okazują się znacznie bardziej aromatyczne i smaczne. I oczywiście pieczone potrawy są znacznie zdrowsze niż smażone. Dzisiaj dzielę się moim ulubionym przepisem na gulasz w garnku!
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 300 g
- ziemniaki - 300 g
- papryka - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- oliwa z oliwek - 60 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz i posiekaj ziemniaki, paprykę i cebulę. Pokrój marchewki w Krótkie Kostki.
Pokrój ostrą czerwoną paprykę na pół, usuń nasiona, opłucz i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj wieprzowinę, ostrą paprykę i smaż na złoty kolor.
Przenieś mięso do 4 porcjowanych garnków. Do każdego dodaj 1 groszek ziela angielskiego i przykryj, aby się nie ochłodził.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj ziemniaki, paprykę i smaż przez 7-10 minut. Warzywa ze wszystkich stron powinny się zrumienić.
Równomiernie rozprowadzając ilość, przenieś warzywa do garnków z mięsem.
Do każdego wlej trochę gorącej wody, soli, przykryj pokrywkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut.