Jeśli musisz nakarmić wiele osób, ale nie masz prawie czasu – możesz upiec okonia z ziemniakami. Radzę wziąć ryby średniej wielkości, aby szybko i równomiernie upiec. Z ziemniakami jest też kilka niuansów, o których opowiem w tym procesie. Ale najważniejsze jest to, że po prostu nie można oprzeć się takiemu daniu.
Składniki
- okoń morski - 5 sztuk
- ziemniaki - 400 g
- pomidory koktajlowe - 200 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- woda - 100 ml
- tymianek - 3 gałązki
- przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ziemniaki na małe kawałki i włóż do formy.
Włóż tam wiśnie i tymianek.
Obierz rybę, wykonaj nacięcia po bokach i ułóż na ziemniakach.
Posyp wszystko przyprawami, skrop olejem i wlej wodę.
Piecz okonia z ziemniakami w piekarniku przez 25 minut pod folią w 190 stopniach.
Zdejmij folię i zrumień przez kolejne 5-10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy