Indyk duszony w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem
Dzisiaj ugotujemy indyka duszonego w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem. Apetyczne danie można podawać na drugim z puree ziemniaczanym, owsianką lub makaronem. Odpowiednia jest śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu, a w razie potrzeby można całkowicie wykluczyć mąkę.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, dokładnie osusz i pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej olej roślinny, dodaj indyka i smaż przez 10 minut. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Na innej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj pieczarki i gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przenieś pieczarki na patelnię z indykiem, dodaj śmietanę i wodę zmieszaną z mąką.
Dodaj sól, mielony pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj szpinak, przykryj i po 3 minutach wyłącz.