dania główne 22.01.2022

Indyk duszony w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem

50 min
6 porcji
Indyk duszony w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem
lilechka75, stock.adobe.com
0

Dzisiaj ugotujemy indyka duszonego w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem. Apetyczne danie można podawać na drugim z puree ziemniaczanym, owsianką lub makaronem. Odpowiednia jest śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu, a w razie potrzeby można całkowicie wykluczyć mąkę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka, dokładnie osusz i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej olej roślinny, dodaj indyka i smaż przez 10 minut. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.

Pokrój pieczarki i obraną cebulę.

Na innej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

Dodaj pieczarki i gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przenieś pieczarki na patelnię z indykiem, dodaj śmietanę i wodę zmieszaną z mąką.

Dodaj sól, mielony pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj szpinak, przykryj i po 3 minutach wyłącz.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy