dania główne 20.07.2023

małże na grillu

15 min
2 porcje
Małże na grillu
seagames50, stock.adobe.com
0

Dziś mamy w menu bardzo niezwykłe danie — małże na grillu. Będą przygotowywać się bezpośrednio w skrzydle. Na początek owoce morza należy zalać wrzącą wodą. Pod wpływem temperatury muszle otworzą się i będziemy mogli rozpocząć główne zadanie.

Składniki

  • małże (w muszlach) – 500 g
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Małże dokładnie opłucz i zalej wrzącą wodą przez 3 minuty.

Odcedź, ostudź małże i otwórz. Usuń puste skrzydło.

Małże ułożyć na ruszcie, skropić olejem, solą i pieprzem.

Gotuj przez 5 minut. Następnie ostrożnie przenieś na talerz i skrop sokiem z cytryny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy