Dziś mamy w menu bardzo niezwykłe danie — małże na grillu. Będą przygotowywać się bezpośrednio w skrzydle. Na początek owoce morza należy zalać wrzącą wodą. Pod wpływem temperatury muszle otworzą się i będziemy mogli rozpocząć główne zadanie.
Składniki
- małże (w muszlach) – 500 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Małże dokładnie opłucz i zalej wrzącą wodą przez 3 minuty.
Odcedź, ostudź małże i otwórz. Usuń puste skrzydło.
Małże ułożyć na ruszcie, skropić olejem, solą i pieprzem.
Gotuj przez 5 minut. Następnie ostrożnie przenieś na talerz i skrop sokiem z cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy