Postanowiłem nieco zmienić popularny przepis i ugotować kotła-kebab wieprzowy z ziemniakami w kotle. Okazało się satysfakcjonujące i smaczne. Miałem mięso z dużą ilością tłuszczu, więc nie potrzebowałem dużo oleju roślinnego.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 1 kg
- ziemniaki - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 100 ml
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- woda - 350 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na średnie kawałki.
Włóż do kotła z gorącym olejem i smaż na złoty kolor. Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu.
Obierz ziemniaki.
Ostrożnie umieść w kotle z pozostałym olejem i smaż na złoty kolor. Pieczone ziemniaki wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu.
Drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek.
Dodaj cebulę z czosnkiem do kotła z olejem, dodaj przyprawy i sól.
Po 2 minutach wlej gorącą wodę, dodaj mięso i ziemniaki.
Przykryj odwróconym talerzem, a następnie pokrywką. Tomite Kazan-kebab na małym ogniu przez 1 godzinę.